torstai 6. huhtikuuta 2017

Huhtikuu humauttaa

Maaliskuu maita näyttää... sanotaan


 Ja huhtikuu humauttaa. Sitä täällä malttamattomana odotetaankin, kun tuntuu, että talvea & lunta vaan riittää ja riittää...

Huhtikuun humausta vartoessa olemme innostuneet uudesta tavasta hävittää biojätteet eli hapatuksesta. Bokashi tuntuu olevan nyt usean huulilla ja hommaan lähdettiin myös Ränsistyneelläkin mukaan. Onhan tavoitteena kasvatella perunat ja porkkanat omalla hyötytarhalla mahdollisimman pikaisesti.
Vanha laidunmaa on kyllä hyvää multaa täynnä, mutta jotta maa myös pysyy hyvänä ja tuottavana on sitä hoidettava. Bokashi on tähän helppo ja ekologinen tapa käyttää biojäte hyväksi ja tehdä siitä ravinnerikasta multaa.
Lämpökompostorimme kun tahtoo jäätyä napsahtaa talvella, ja mullan saaminen on hidasta. Lisäksi bokashi ei tuota paljon hiilidioksidia eikä metaania ilmakehäämme: normaali kompostoinnin hiilijalanjälki on miltei 670 kg/tonni kun se bokashilla on vain 25 kg/tonni. Aikamoinen ero, vai mitä?

Kivat kokemukset meillä bokashista jo on, vaikka ensimmäinen ämpäri ei ole vielä edes täynnä. Sillä se on hajutonta!
Ja kätevää, helppoa ja nopeaa; sen kun vain pilkot biojätteet ämpäriin, taputtelet ilmat pois ja lisäät rouhetta. Kun ämpäri on täynnä, niin odotat vähintään pari viikkoa eli fermentoit ja sitten vaan multatehtaaseen; jälkikypsennysvaihe, jossa bokashi muuttuu mullaksi. Sitten vaan siemenet multaan ja jättisatoa odottamaan!


 Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit. Teit meidät iloisiksi :)
Arvostamme mielipidettäsi kovasti.

Tervetuloa toistekin!