keskiviikko 7. maaliskuuta 2018

Kohti omavaraisuutta

Hei vaan!

Nyt olin reippaampi ja palasin "jo" kirjoittamaan hieman viime vuoden tomskumökki-tapahtumista. Mun tomskumökki-aikaan kuuluu siis kaikki kasvimaalla ja hedelmätarhassa tapahtuneet edistysaskeleet, myös se tomaattimökki ja sen tuotokset. Mutta ensin kasvimaan kuulumisia kuva parista Fiatista. Noista tuo isompi Fiat on haettu saarihuvilaltamme (linkki) ja tuo pienempi on haettu pois metsästä.

Siivous siis jatkuu ympärstössämme. Kasvimaaltakin on siivottu (eli kuokittu) pois rikkaruohoja, heinäturppaita ja mustia muovin palasia. Sitkeä työ on kannattanut, sillä saimme tehtyä valmiiksi perunamaata, mansikkamaata, yrttipenkkiä ja pikkuruisen tomaattimökin.

Lisäksi teimme sellaista, jota emme koskaan ennenn. Nimittäin puhdistimme lähteen esille!


Sieltä se pulputtaa, vaikka kuvaan se oli hankala vangita. Se oli kuulkaas, mielenkiintoista hommaa eikä haitannut yhtään vaikka ripsi vettä ja oltiin märkiä kuin uitetut koirat. Oli jännittävää etsiä lähteen alkua ja katsoa, kuinka kirkas vesi pulppuaa maan uumenista. Myöhemmin kuulin lähteestä käytettävän sanaa "hetteikkö", joten aloin tutkimaan, mitä tietoja lähteestä oikein löytyykään. Löytyihän sitä! Oli hetteikköä, allikko- ja purolähdettä, suuren suuria lähteitä ja keinotekoisia lähteitä, kuumistä lähteistä puhumattakaan. Jälleen opin uutta.

Mutta nyt vihdoin sinne tomskumökki-aikaan:
- tehtiin perunamaa, Lumotar-mansikkamaa, avomaankurkkupenkki ja jättikurpitsapenkki, hernepenkki ja maissipenkki, laitettiin porkkanaa, lanttua, punajuurta, tilliä ja retiisiä. Yrttipenkkiin löysi tiensä timjami ja ruohosipuli. Kiva ylltys oli, että satoakin saatiin, vaikka loppukesä oli niin harmaa ja sateinen. Toinen ihana yllätys oli Avointen puutarhojen päiviltä saatu rohtosuopayrtti, joka juurtui hyvin ja ehti avata kukkaterttujaan, vaikka oli niin harmaa syksy. Rohtosuopayrtistä innostuin kokeilemaan sen saippuaominaisuuksia. Yllättävän helposti vaahtosi. Kädet kyynärpääitä myöten ristiin, että yrtti menee talven yli. Se tuoksuu niin ihanalle!
Tällaisia poimittiin ja syötiin ensimmäistä kertaa elämässämme, nam!


Vaikka kesän 2017 mielikuva oli vesisadetta päivästä toiseen, oli joskus
todella kaunista.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit. Teit meidät iloisiksi :)
Arvostamme mielipidettäsi kovasti.

Tervetuloa toistekin!