sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Mielenkiintoista ympäristössämme

Kaunis Pielinen, 

jonka rannalla on pikku-busterillemme laituri ja 
jonka rannalla rantasaunamme sijaitsee ja 
jonka rantavesissä voimme uipasta ja
jonka vesissä voimme kalastaa...

on yli 90 km pitkä, enimmillään 30 km leveä ja syvyyttäkin löytyy yli 60 metriin. Se on pinta-alaltaan Suomen neljänneksi suurin järvi ja sen aallot lyö lähes 1500 saaren rantaan.Pielisen suurin saari on Paalasmaa, joka on myös 14. suurin Suomen järvisaarista ja tuo Pielisen suurin syvyys; 61 metriä on Paalasmaan saaren,

ja ränsistyneen ranchimme,

lähellä. Paalasmaa on myös Suomen korkein saari, yli 225 m merenpinnasta.

Asukkaita Paalasmaalla on ollut ehkä eniten 1950-luvulla, yli 400, mutta tänä päivänä Paalasmaallekin on käynyt kuten muillekin Suomen pienille kylille; se autioituu, asukkaiden keski-ikä vanhenee, talot tyhjenevät ja rappioituvat. Kesäasukkaat loma-aikoina tuovat sitten elämää kylänraiteille.

Teimme tutustumisreissuja lähiympäristöön ja näimme näitä ransistyneitä taloja ja heinittyneitä pihoja. Ennen näissä taloissa oli ollut niiden asukkaiden koko elämä!

Toisaalta oli surullista katsoa kauniita taloja, joissa katot olivat romahtaneet ja joiden pihat kasvoivat risukkoja ja nokkosta, toisaalta katseet löysivät kauniita yksityiskohtia, joita voisi käyttää rakentaessamme ränsistyneen tilamme rakennuksia ja ympäristöä. Vai mitä tuumaat näistä ikkunoista?
Millaisinhan suunnitelmin ja haaveiden tästä porstuasta on kävelty sisään ja ulos?Seuraava käyntikohteemme taitaa olla Paalasmaan tsasouna; Pyhän Herman Alaskalaisen tsasouna. "Kaikkitietävä" netti kertoi, että Pyhä Herman Alaskalainen oli Valamon luostarista Alaskaan lähetetty ortodoksinen lähetystyöntekijä, joka toteutti ns. vapautuksen teologiaa puolustaessaan alkuasukkaiden oikeuksia venäläisen siirtomaahallinnon riistoa vastaan.

Paalasmaan tsasounaan teemme retken, kunhan ilmat suosivat ja hirvenmetsästys päättyy...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, kun kommentoit. Teit meidät iloisiksi :)
Arvostamme mielipidettäsi kovasti.

Tervetuloa toistekin!